Vaarroutes

De Turfroute

Varen in het zog van de oude turfschippers!

De turfroute is een sfeervolle tocht door de afwisselende landschappen van zuidoost Friesland, zuidwest Drenthe en noordwest Overijssel. De dorpen onderweg zijn vriendelijke plekken met alle voorzieningen en vele bezienswaardigheden. De turfroute voert door prachtige natuurgebieden waaronder Nationale Parken. Het Drents Friese Wold, op de grens van Friesland en Drenthe is zo’n nationaal park met een grote verscheidenheid aan landschappen zoals uitgestrekte bos- en heidegebieden, zandverstuivingen, vennetjes en venen. De vaartijd is zo’n 40 uur en u passeert 17 sluizen. Een rustig tempo is zeker op zijn plaats. Voor de doorvaart in de turfroute kunt u een vignet kopen (ca. 15 euro).

Kijk voor meer informatie over de Turfroute op de website van de Turfroute.


De Weerribben

Steenwijk en Ossenzijl:

Tussen Steenwijk en Ossenzijl vaart u in een kanaal door een verstild landschap met prachtige vergezichten en verschillende aanlegplaatsen met meerpalen. Het kanaal nodigt uit tot meerdere stops om te wandelen of te fietsen. Aan de noordzijde is in de verte goed de glooiing van de hoge gronden te zien. In de ijstijd ontstonden daar dal en heuvelruggen; het ijs dat zich van de Oostzee uitstrekte tot ver in ons land, had enorme steenmassa’s met zich meegebracht. Ook nu nog treft men deze stenen hier aan. Een bezoek waard is het Natuuractiviteitencentrum De Weerribben. Hier vindt u een permanente expositie over De Weerribben.

Via deze link vindt u meer informatie over de Weerribben


Lits-Lauwersmeerroute

Gelegen tussen de Nationale Parken De Alde Feanen en het Lauwersmeer, vaart u dwars door de Friese Wouden. Uitgestrekt, pittoresk en rustig, met prachtige natuur en cultuurhistorische schatten. Maar ook gastvrije, sfeervolle stadjes en dorpen vol activiteiten en gezelligheid, bijzondere winkeltjes, musea, kerken en monumenten.

Geschikt voor het varen met een motorboot met max. doorvaarthoogte van 2.95 en zeilboten met een strijkbare mast.
Genieten van rust, natuur, water én gezellige dorpen en stadjes. Dat kan in het gevarieerde gebied van De Lyts en De Lauwers.

De Lits-Lauwersmeerroute verbindt de centrale Friese Meren met het Lauwersmeer en biedt ruime vaarmogelijkheden naar de rest van Friesland en richting de wadden en Groningen. 

De Lits-Lauwersmeerroute is geschikt om te varen met een motorboot. Met een doorvaarthoogte van de bruggen van 3.00 meter (met uitzondering van de 2.95 hoge spoorbrug Zwaagwesteinde) en een toegestane diepgang van 1.65 meter is het voor grotere motorboten de verbinding van het Lauwersmeer met de Friese meren. 
De Lits-Lauwersmeerroute verbindt de plaatsen Drachten en Dokkum met elkaar via een eeuwenoude vaarroute. In vroegere tijden werd deze gebruikt door de turf- en veenschippers. Historische kernen als Burgum, Eastermar, Kollum, Rottevalle, Westergeest en Zwaagwesteinde zijn uw bezoek meer dan waard. Maak kennis met dit verrassende stukje Fryslân. De vele ligplaatsen aan de route dienen als vertrekpunt van uw ontdekkingsreis aan de wal.

Via deze link kunt u een kaart en een verdere beschrijving van deze route vinden.