Staande Mast Route

De “Noordelijke” Staande Mastroute:

Vanuit Maran over de Terkaplester Poelen en Terherne via het Prinses Margrietkanaal naar het Pikmeer bij Grouw, veel leuker echter waarbij u tevens het “saaie” kanaal met zijn beroepsvaart mijdt is van de Terkaplester poelen over de Sylroede het Burstumer Rak, Douwe Tjeardsrak, de Peanster Ie en het Pikmeer naar Grouw.

De route loopt ten noorden van Grou grotendeels over de Wergeasterfeart en sluit ter hoogte van Rijksweg 31 (Wâldwei) aan op het nieuwe meer in de nieuwe woonwijk Zuiderburen aan de zuidkant van Leeuwarden. In de Rijksweg is een aquaduct gebouwd.

Vanuit Leeuwarden kunt u weer Noordelijker varen richting Dokkum en het Lauwersmeer of juist via Franeker naar Harlingen. Waarna de waddenzee met zijn unieke eilanden een mogelijkheid zijn.


De Zuid-West Route

Van de Terkaplester poelen naar het Sneekermeer vervolgens via de langweerder Wielen, Tjeukermeer , Slotermeer met zijn middeleeuwse stadje , Heegermeer en Fluessen, waarna u weer verschillende keuzes heeft om bijv. westelijk te varen door prachtige natuur naar weer een van de elfsteden steden Workum eventueel vervolgd naar het ijsselmeer en of wad.

Geschikt voor schepen met een doorvaarthoogte tot 11.50 mtr!

Of oostelijk via het watersportdorp Woudsend richting het middeleeuwse stadje Sloten doorvarend naar bijvoorbeeld het nieuw ingerichte Tjeukemeer (doorvaarthoogte 11.50 mtr.) of Lemmer met zijn toegangspoorten naar het ijsselmeer

Schepen met een doorvaarthoogte van meer dan 11.50 mtr!

Van de Terkaplester poelen naar het Sneekermeer, door de stad Sneek langs de waterpoort varend door IJlst naar Heegermeer , eventueel verder afzakkend naar Workum of Stavoren om het Ijsselmeer op te varen.

Op en rond deze meren bevinden zich talloze aanlegmogelijkheden , Jachthavens en typische Friese watersportdorpen.


IJsselmeer

Er zijn verschillende mogelijkheden om vanuit Maran naar de toegangspoorten van het IJsselmeer te varen.

De snelste route, ongeveer 2,5 á 3 uur, loopt via het Sneekermeer over het Prinses Margrietkanaal naar Lemmer. Deze route volgend mist u helaas de unieke sfeer en beleving van het varen over de Friese meren langs de typerende Friese steden en watersportdorpen.

Langs de eerdergenoemde zuidwestroute, varend via Workum ongeveer 5 á 6 uur, zuidelijk naar Stavoren ruim 6 uur.